Pri neodbornej manipulácii s muníciou prišiel o život 43-ročný muž

10.09.2013 Vranov nad Topľou

Cabov 9. septembra (TASR) - Neodborná manipulácia s povojnovou muníciou sa stala pravdepodobne osudnou pre 43-ročného muža z obce Cabov v okrese Vranov nad Topľou. Pri silnom výbuchu v lesnom poraste utrpel počas uplynulého víkendu ťažké zranenie, ktorým na mieste podľahol.
K tragickej udalosti došlo konkrétne v nedeľu 8. septembra neďaleko Cabova. Muž, ktorý v ten deň ráno odišiel do lesa, sa naspäť nevracal, preto sa ho vybrali hľadať večer obyvatelia obce spolu s privolanými policajtmi. Už nebohého Cabovčana sa im podarilo nájsť v lesnom poraste až za tmy, a to približne o 23.00 h.
Niektorí obyvatelia obce začuli v nedeľu približne o 10.15 h silnú explóziu. "Na mieste výbuchu bolo možné pozorovať drobné poškodenie kôry stromov, nič viac. K výbuchu teda došlo zrejme nad zemou, miesto bolo bez krátera, viac-menej nepoškodené," priblížil obyvateľ obce Radoslav Hanusin, ktorý sa podieľal na večernom pátraní po nebohom Cabovčanovi.
"Munícia v okolí našej obce sa kedysi nachádzala vo veľkom množstve. Aj po toľkých rokoch sa stále niečo nájde, nejaký ten mínometný granát alebo niečo iné. Sme zhrození z toho, čo sa stalo, je to tragédia pre rodinu, ako aj pre obec," uviedol na margo spomínaného nešťastia starosta Cabova Michal Orosi.
"Vo veci bolo začaté trestné stíhanie pre prečin usmrtenia ako aj za zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami v súbehu s prečinom poškodzovania a znehodnocovania archeologického dedičstva," informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru (KRPZ) v Prešove Jana Migaľová.
Neodborná manipulácia s povojnovou muníciou je mimoriadne nebezpečná. Polícia pravidelne vyzýva verejnosť, aby bola pri jej nájdení zvlášť opatrná, nebrala ju do rúk, nepremiestňovala a čo najskôr kontaktovala mužov zákona.
"V prípadoch, ak je munícia nájdená niekde v lese alebo v neznámej oblasti, je potrebné zapamätať si miesto nálezu. Je vhodné miesto nejakým spôsobom označiť alebo si nájsť v okolí isté záchytné body, podľa ktorých je možné opätovne dané miesto nájsť. Vždy je nutné, aby každý nález občania oznámili na bezplatnom čísle 158 a predišli možnému nešťastiu," pripomenul hovorca KRPZ v Košiciach Alexander Szabó.
 

Vyberte región